
Nyáron, amikor a termelői piacok elárasztanak minket friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, sokat fogyasztunk belőlük.
De ahhoz, hogy valóban egészségesek maradjunk, fontos, hogy egész évben eleget együnk belőlük, mert védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben.
-
Az alma egy őszi kedvenc. Antioxidánsokat tartalmaz. Segít csökkenteni a koleszterinszintet. Egyszerű uzsonna, könnyű magunkkal vinni az iskolába, munkahelyre valamint az edzésekre.
Próbáljátok ki mogyoróvajjal, sajttal, salátával. Nagyon finom házi alma mártás vagy kompót készíthető belőle.
Figyelemre méltó tápanyagok: rost, C-vitamin, K-vitamin
-
Körte tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabadgyökök által okozott károkkal szemben, hozzájárulnak a szív-és vastagbél egészségéhez.
Nagyon finom salátába és zabkásával is.
Figyelemre méltó tápanyagok: rost, C-vitamin, réz
-
Az avokádó kiváló forrása a egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavaknak. Fehérje dús, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok hús helyett is fogyasztják.
Próbáld ki szendvicsnek borssal és sóval, salátákhoz, köretnek, levesnek valamint nagyon finom mézzel és dióval.
Figyelemre méltó tápanyagok: olajsav, E-vitamin, K-vitamin, rost, kálium, folsav, vas, B6-vitamin, a C-vitamin réz
-
Zöldbab Egészséges a csontoknak, gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz. Jó hatással van a szívre, bőrre, memóriára. Támogatják az immunrendszert.
Zöldbabot lehet hagyományosan használni köretnek, húsosokhoz, ragukhoz és levesekhez. Aki egy kicsit kreatívabb próbálja ki hideg tonhallal vagy csirke salátához.
Figyelemre méltó Tápanyagok: C-vitamin, K-vitamin, mangán, A-vitamin, rost, kálium, folsav, vas, magnézium, réz, kalcium, foszfor, fehérje, omega-3 zsírsavak
-
Popey-nek igaza volt! A spenót egy táplálkozási erőmű. A kutatók azt állítják, hogy ez a zöld növény legalább 13 különböző flavonoid vegyületet tartalmaz, ami serkenti az anyagcsere folyamatokat. Sok K-vitamin van benne, védi a szívet, vérnyomásszabályzó, Folsavtartalmának köszönhetően terhes nőknek ajánlott fogyasztása.
Spenótot hozzá lehet adni szinte bármilyen ételhez. Ez az egyszerű zöldség különlegessé teszi az ételeinket. Próbáld ki tojással, tésztával, hallal, husokkal, pizzával, és persze salátával is.
Figyelemre méltó tápanyagok: K-vitamin, A-vitamin, mangán, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, B6-vitamin, triptofán, rost, réz, B1-vitamin, fehérje, foszfor, cink, E-vitamin, omega- 3 zsírsavak, B3-vitamin, szelén