Kedvenc zabkása receptem
Talán enyhe túlzás receptnek hívni azt a néhány lépést, melyben elkészítem kedvenc zabkásámat, de úgy gondoltam ennek ellenére mégis megosztom Veletek, hátha valaki kedvet kap a kipróbálására. Ha még sosem kóstoltad a zabkását, szerintem nagyon fontos hogy pozitív tapasztalataid legyenek első alkalommal és meghozza a kedved a kísérletezgetésre más hozzávalók felhasználásával, ezért bátran ajánlom ezt az isteni finom változatot. Mielőtt viszont rátérnénk magára az elkészítésre, az alábbi néhány pontban nézzük meg, miért is jó a zab, amellett, hogy finom ételek alapanyagául szolgál.
• Gazdag B - és E vitaminokban
• Az átlagos gabonaféléknél magasabb fehérje - és zsírtartalom
• Értékes rostforrás: növeli a széklet tömegét, ami így csökkenti áthaladási idején a bélben
• Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
• Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
• Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
• Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
• Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
• Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni
• A rák megelőzését is elősegíti
• Teltségérzetet okoz
• Olcsó
Forrás: drtihanyi.com, memton.com, activia.hu
Szerintem már a fenti néhány pont is elég meggyőző, így az csak még egy pozitívum, hogy milyen egyszerűen lehet finom reggelit készíteni belőle. Nem csigázlak tovább, jöjjön az a recept!
A folytatásért kattints a Bővebbenre!
Arra gondoltam, inkább képek segítségével mutatom be, hogy is készítem az én kedvenc - csupán néhány összetevőből álló - banános zabkásámat. Ne ijesszen meg az alábbi sok fotóból álló montázs: tényleg csak néhány egyszerű lépés az egész!

Hozzávalók:
- zabpehely
- tej
- banán
- ( kókuszreszelék )
- ( chia magok )
Tulajdonképpen 3 db összetevő kell hozzá. Direkt nem írtam mennyiséget, mert én sem méregettem. Egy kis műzlistálba öntöttem egy kevés zabpelyhet (a Lidlben szerintem a legolcsóbb - 200 ft, akció idején még kevesebb), majd öntöttem rá tejet: ha csak annyit öntesz rá, hogy épp ellepje sokkal inkább összeáll, ha picit többet, krémesebb állagú lesz. Ezután 1,5-2 percre betettem a mikróba. Ha nem szeretsz mikrózni, meg is főzheted. Közben meghámoztam egy banánt, és félbe vágtam, majd az egyik felét vékony, a másikat vastagabb szeletekre szeltem. A vastagabb szeleteket tejjel leturmixoltam, majd a mikróból kivett tálkába öntöttem, és összekevertem a mikrózott zabpehellyel. Ezt követően a vékony banánszeleteket a tetejére rakosgattam, a maradékot megettem.
A tetejére chia magot és kókuszreszeléket szórtam.

Szerintem nagyon finom és nem utolsó sorban jól is néz ki. Persze a reggeli órákban nincs időm díszítgetni - ilyenkor általában csak összekeverem az egészet, ami nem ilyen gusztusos, de az ízén nem változtat. Aki szeretné még édesebbé tenni, keverhet hozzá mézet is, de ha egy érettebb banánt használsz, szerintem nem szükséges.
Remélem akad olyan köztetek, akinek megjött a kedve a kipróbálásához - ha igen, írjátok meg, hogy sikerült, ízlett-e, illetve szívesen fogadjuk a további receptötleteket is. Ti hogy készítitek a kedvenc zabkásátokat?
Szép napot mindenkinek!
~ Noémi ~